Osigurano 86,3 milijuna kuna za ublažavanje siromaštva

Slika /vijesti2016/20160930_141000m.jpg

U Ministarstvu socijalne politike i mladih održano je u petak, 30.rujna svečano potpisivanje i uručivanje ugovora u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)

Prvotno određena ukupna vrijednost Poziva koja je iznosila 34.476.000,00 kn, Odlukom Ministarstva socijalne politike i mladih o povećanju dostupnih financijskih sredstava uvećana je na vrijednost od 86.286.590,00 kn, uz nacionalno sufinanciranje od 15% od ukupnog iznosa.
Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, istaknula je kako je od ukupno zaprimljenih 17 projektnih prijedloga ugovoreno 13 projekata usmjerenih ublažavanju najtežih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama kroz hranu, osnovnu materijalnu pomoć kao što su školski pribor i oprema za djecu, higijenski proizvodi, kuhinjska oprema, oprema za novorođenčad i ostale potrepštine za osobe ili obitelji koje žive u siromaštvu.
Ciljne skupine ovog natječaja su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, beskućnici te korisnici  koje su u   kategoriju najpotrebitijih za primanje hrane i/ili osnovne materijalne pomoći smjestile  partnerske organizacija koje će provoditi projekte.  Procjena je da će pružanjem pomoći biti obuhvaćeno više od 100 tisuća korisnika na području cijele Hrvatske. Projekti su ugovoreni s predstavnicima neprofitnih organizacija civilnog društva koje imaju rješenje nadležnog ureda kojim se odobrava stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći te imaju  iskustva u provedbi takvih aktivnosti.
Ministrica Juretić je ovom prilikom naglasila kako se kroz natječaj nastavlja pružanje financijske pomoći koje Ministarstvo socijalne politike i mladih osigurava u svrhu borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Tijekom prošle godine MSPM je osiguralo u tu svrhu 32.000.000,00 kn, a ove godine je osiguralo 15.000.000,00 kn nacionalnog sufinanciranja kako bi ukupna vrijednost oba do sada provedena natječaja iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije mogla iznositi 100.000.000,00 kn.  Naime, svi ovi projekti podrška su strateškim aktivnostima Strategije borbe protiv siromaštva 2014.- 2020. te će se budući natječaji s ciljem borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i nadalje kontinuirano raspisivati.
Ministrica rada i mirovinskog sustava. Nada Šikić istaknula je posebnu važnost sredstava koja Republika Hrvatska može iskoristiti iz fondova Europske unije, budući da će u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.- 2020. i nadalje biti sufinancirani projekti usmjereni suzbijanju siromaštva u okviru navedene financijske perspektive iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Ukupna raspoloživa sredstva za sedmogodišnje razdoblje iznose 315.675.000,00 kn (42.090.000,00 EUR), što uključuje i nacionalno sufinanciranje.

Pisane vijesti