Ministrica Murganić primila dobitnike nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju radijsku emisiju "Tko je ovdje lud?"

Slika /Vijesti2017/2017-05-03.jpg

Ministrica Nada Murganić primila je danas, 3. svibnja 2017. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobitnike novinarske nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najzapaženije radijsko ostvarenje u Hrvatskoj za 2016. godinu, emisiju "Tko je ovdje lud?“.

Projekt "Tko je ovdje lud?" realizira Radio Rijeka u suradnji s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić. Emisija kojom se želi skinuti društvena stigma sa psihički oboljelih, a sastoji od prigodnih razgovora, ispovjednih forma, cabaret programa iz domskog života, glazbe i poezije, pružila je osobama s teškoćama mentalnoga zdravlja javni prostor u eteru, ali i vlastitu realizaciju i uključenje u normalan život.
Autoru emisije Albertu Petroviću, novinaru i glazbenom uredniku Radio Rijeke, dodijeljena je nagrada "Marija Jurić Zagorka" za radijsko novinarstvo. "U jednoobraznoj slici radiodifuzije emisija ''Tko je ovdje lud' izdvaja se specifičnom autentičnošću i jedinstvenim razumijevanjem radija kao alata za društvenu afirmaciju i javnu senzibilizaciju", piše između ostaloga u obrazloženju dodjele nagrade Hrvatskog novinarskog društva.
Emisija „Tko je ovdje lud?“ emitira se u programu Radio Rijeke jednom mjesečno od listopada 2016., u terminu ponedjeljkom od 21:30 sati, a pod vodstvom terapeutkinje Alenke Butigan i novinara Radio Rijeke Alberta Petrovića, pripremaju je i vode osobe s teškoćama mentalnoga zdravlja.
Korisnici Doma za odrasle osobe Turnić u Rijeci, u emisiji pričaju svoje životne priče osvrćući se i na svoj boravak u Domu, oporavak i resocijalizaciju uz red glazbe, red šala i dramskih skečeva pa je tako emisija svojevrstan kolaž i suza i smijeha, ali i vrata u svijet naših sugrađana s poteškoćama koji nemaju često takvu priliku izraziti se.
Ministrica Murganić čestitala je autorima i protagonistima emisije, njihovim terapeutima, volonterima i stručnim djelatnicima s kojima dijele svakodnevnicu te urednicima Radio Rijeke na osvojenoj nagradi te im poželjela još ovakvih uspješnih projekata, dodavši s ponosom da su javnosti jasno pokazali kako „ništa nije nemoguće“.

Pisane vijesti