Ministrica Murganić na 65. godišnjici Studijskog centra socijalnog rada

  • Slika /Vijesti2017/IMG-20170602-WA0003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, u petak, 2. lipnja 2017. godine, nazočila je svečanosti obilježavanja 65. godišnjice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovom prilikom ministrica je čestitala svim djelatnicima Studijskog centra socijalnog rada 65. obljetnicu osnivanja studija, zaželjela im još puno uspjeha u radu i novih generacija kompetentnih socijalnih radnika koji su spremni odgovoriti na svakodnevne izazove koji su pred njima kao stručnjacima.

Obrazovanje socijalnih radnika osigurava kako dobro poznavanje širih društvenih procesa koji sa sobom donose nove socijalne rizike te načine njihova rješavanja, tako i dobro poznavanje tehnika socijalne intervencije.
Najopćenitije možemo reći da su kompetencije koje student stječe studijem povezane sa gotovo 140 javnih ovlasti propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi i drugim važećim zakonima od poslova općeg socijalnog rada, odnosno materijalnih davanja do zaštita prava obitelji i djeteta, skrbništva i još mnogo toga.

Program obrazovanja socijalnih radnika temeljen je na definiciji socijalnog rada kao profesije koja promiče ljudska prava, socijalnu promjenu, rješavanje problema u međuljudskim odnosima i prati aktualne globalne trendove.
Socijalni rad kao profesija i njeni nositelji socijalni radnici kao profesionalci, trebaju imati određeni fond znanja i vještina koje stječu u procesu obrazovanja, organizacijsku strukturu za obavljanje stručnog rada te se pri tome u svojem radu moraju pridržavati etičkih i drugih standarda.

Jedno od glavnih obilježja profesije socijalnog rada je cjeloživotno učenje i usavršavanje vještina u radu u skladu sa svjetskim trendovima i brojnim izazovima sa kojima se socijalni radnici danas susreću te postizanje sinergije teorijskog i praktičnog znanja.

Kroz snažno prožimanje teorije i prakse i proaktivnu ulogu socijalnih radnika u promicanju socijalnih promjena i zagovaranju korisničke perpektive, cilj je osigurati što kvalitetnije socijalne usluge, odnosno razviti sustav socijalne skrbi koji će pravovremeno odgovarati na aktualne potrebe građana.

„Vjerujem da je partnerstvo Studijskog centra socijalnog rada, Ministarstva i strukovne udruge i komore osnova za daljnji razvoj profesije, cjeloživotnog učenja i pokretanja novih inicijativa i pozitivnih promjena u društvu, stoga se snažno zalažem za svaki oblik suradnje i unapređenja i prakse i teorije socijalnog rada,“ naglasila je ministrica Nada Murganić.

Pisane vijesti