Državni tajnik dr. sc. Marin Strmota na sastanku Vijeća Europske unije za mlade

Slika /Vijesti2017/slika2.jpg

U ponedjeljak, 22. svibnja 2017., u Bruxellesu je održan sastanak Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport na kojem je sudjelovao državni tajnik dr. sc. Marin Strmota. U formaciji ministara za mlade, kojom je predsjedao malteški ministar Evarist Bartolo, ministri su jednoglasno usvojili Zaključke Vijeća o ulozi rada s mladima u podupiranju razvoja ključnih životnih vještina mladih koje im olakšavaju uspješan prijelaz u odraslu dob, aktivno građanstvo i radni život

Državni tajnik dr.sc. Marin Strmota posebno je tom prilikom istaknuo određena nacionalna iskustva prikupljena u procesu strukturiranog dijaloga s mladima te naglasio važnost razvoja rada s mladima. U nastavku su usvojeni Zaključci Vijeća o strateškim perspektivama za europsku suradnju u području mladih nakon 2018., do kad traje postojeća EU Strategija za mlade. Između ostalog, u Zaključcima je naglašeno kako bi se budući okvir za europsku suradnju u području mladih trebao temeljiti na dokazima, informacijama te opsežnom i uključivom savjetovanju te imati međusektorski karakter i biti fleksibilan. Zatim je uslijedilo usvajanje Rezolucije Vijeća o strukturiranom dijalogu i budućem razvoju dijaloga s mladima u kontekstu politika za europsku suradnju u području mladih nakon 2018.. Naslov šestog osamnaestomjesečnog ciklusa strukturiranog dijaloga za vrijeme predsjedanja Estonije, Bugarske i Austrije bit će „Mladi u Europi: što slijedi?”. Sastanak je zaključen raspravom na temu izgradnje budućnosti Europe i s tim u vezi slušanja i podupiranja mladih. Ministri su raspravljali o tome na koji način se najbolje uključiti u inovativni, smislen, konstruktivan, iskren i realan dijalog s mladima te na koji način artikulirati viziju za budućnost EU koja će istovremeno inspirirati i osnažiti mlade.

Državni tajnik dr. sc. Marin Strmota istaknuo je kako je u dijalogu s mladima moguće koristiti različite instrumente, metode i alate te da je ponekad potrebno identificirati posebne ciljne skupine mladih za detaljnije konzultacije na određenu temu. Naglasio je kako je posebno važno voditi računa da se u dijalog mogu uključiti i mladi iz različitih društvenih skupina. Istaknuo je kako je mladima potrebno osigurati dovoljno informacija o temi o kojoj se razgovara, formuliranih na njima razumljiv način te poticati argumentiranu raspravu kako bi se zajednički došlo do realnih i provedivih rješenja. Govoreći o budućnosti EU, naglasio je važnost  jasne vizije koja će ujedno odražavati težnje i potrebe mladih te njihovu viziju budućnosti i podsjetio na dio rasprave s EU konferencije za mlade na Malti na kojoj su mladi istaknuli da žele Europu bez siromaštva, s kvalitetnim poslovima i prilikama, uključivanje mladih, mobilnost, poštivanje različitosti, dobrobit i sreću te odgovornost prema budućim generacijama. Na kraju, dr. sc. Strmota je zaključio kako vizija budućnosti EU treba uzeti u obzir i demografske promjene i njihove društvene posljedice te da EU treba biti mjesto gdje mladi čine značajan dio populacije, koja u uvjetima mira i sigurnosti može slobodno donositi životne odluke, voditi ispunjen život te svojom kreativnošću i potencijalima graditi temelje za kvalitetan život budućih generacija.

Pisane vijesti