Naslovnica / Novosti / Vijesti / Arhiva vijesti / Svibanj 2012. / Ministrica Opačić u Rijeci: ključni problem socijalne pol...

Veličina slova:

A A A

Ministrica Opačić u Rijeci: ključni problem socijalne politike je velika nezaposlenost

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je za današnjeg posjeta Rijeci kako je u Rijeci vrlo visok standard socijalnih usluga ali da se on može dodatno unaprijediti.

Među konkretnijim potrebama u Rijeci su povećanje prostora za smještaj osoba treće životne dobi i podizanje standarda u domovima za osobe s invaliditetom, izjavila je novinarima ministrica Opačić. Istaknula je da je ministarstvo pri tom spremno pomoći u suradnji s gradom i Primorsko-goranskom županijom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politke i mladih  danas je u Rijeci održala radni sastanak s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.Gradonačelnik Obersnel je nakon razgovora kazao da je bilo govora o intenziviranju suradnje vezano uz decentralizaciju na području socijalne politke do sljedećih lokalnih izbora. Bilo je riječi i o lokalnim ustanovama, poput skloništa za zlostavljane žene, doma za zlostavljanu i zanemarenu djecu "Tić", ustanova za smještaj umirovljenika, mogućnostima unapređenja njihova rada i financiranja.

Ministrica Opačić je ocijenila da je ključni problem socijalne politike u zemlji velika nezaposlenost. Mladi ljudi se zbog nezaposlenosti teško odlučuju na zasnivanje obitelji i djecu, a dodatno odmaže i stambeno pitanje. Vlada nastoji pomoći u rješavanju ovih problema "čišćenjem gospodarstva od elemenata koji ne mogu uspješno djelovati te stvaranjem uvjeta za otvaranje novih tvrtki i radnih mjesta". Ministrica je navela kako se kriza u hrvatskom društvu ogleda i u tome što je prošle godine rođeno 2000 djece manje nego godinu ranije. Ocijenila je kvalitetnim djelovanje Riječke nadbiskupije na polju pomoći obiteljima, naglasivši kako su programi nadbiskupije vrlo dobri kao i stručna potpora koju pruža roditeljima u raznim aspektima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić sudjelovala je danas u Rijeci i na okruglom stolu u povodu 10. godišnjice Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije i Međunarodnog dana obitelji. Ministarstvo socijalne politike i mladih kao ministarstvo nadležno za obitelj  nastavlja sa sustavnom provedbom mjera Nacionalne populacijske politike, koje su dio ukupnih nastojanja hrvatskoga društva za usmjeravanje kretanja stanovništva u željenom pravcu. Mjerama Nacionalne populacijske politike Vlada Republike Hrvatske odgovara na izazove s kojima su suočene obitelji u današnjem društvu i osiguravaju uravnoteženiji razmještaj stanovništva, obnovu vitalnih i radnih kapaciteta države te osnažuju gospodarski razvitak.